dinsdag 5 oktober 2010

http://www.dance.nl/features/2598-fergus-greer-s-butterflies.html

Het zal je maar gebeuren: een interview met internationaal gerenommeerd fotograaf Fergus Greer. Ter ere van zijn nieuwste expo, tevens zijn eerste in Nederland, genaamd ‘Leigh Bowery & other butterflies’ bezocht Fergus Greer onze hoofdstad. Wederom in de prettige sfeer van de Eduard Planting Gallery in Amsterdam, kreeg Dance de mogelijkheid om deze getalenteerde kunstenaar te spreken.
Deze van oorsprong Engelse fotograaf richt zich (voornamelijk) op portretfotografie en heeft al menig celebrity of prominente voor zijn camera gehad. Zijn portfolio waarin o.a. de royal prinsen Harry en William, Vivienne Westwood, Hugh Grant, en Bill Gates prijken, is dan ook indrukwekkend. Niet voor niets heeft de National Portret Gallery in London 65 werken in zijn vaste collectie!


Een tentoonstelling over een extravagante nachtvlinder, Leigh Bowery, uit het London van de jaren ’80 en ’90 en beelden van butterflies, het lijken tegenpolen van elkaar. “Het is een reis waar ik het nalatenschap van Leigh kan laten zien en de vlinders weerspiegelen een periode van reflectie en overgang.”

Bij de naam Leigh Bowery zal niet direct een belletje rinkelen, wel wanneer je foto’s van deze excentrieke trendsetter ziet. Meteen herken je waar huidige grote namen zoals Lady Gaga, Vivienne Westwood, John Galliano en zelfs de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf hun inspiratie halen.

Zes jaar lang, tot het overlijden van Leigh Bowery, fotografeerde Fergus deze bijzondere kunstenaar. “Via een wederzijdse vriend werden we aan elkaar geïntroduceerd en stelde Leigh mij voor om samen te werken, beiden aan het begin van onze carrière. Ondanks onze verschillende achtergronden en interesses was er een klik. Tijdens shoots had Leigh alle artistieke vrijheid, “hij zijn ding en ik mijn fotografie”.


De kleurrijke collectie wordt bekrachtigd door de prachtige close-ups van vlinders. “Wanneer je ouder wordt ga je de schoonheid van de natuur zien en hoe belangrijk ze eigenlijk is. Naar aanleiding van mijn eerdere rapportage over ijsbergen, suggereerde iemand mij een project te maken over vlinders. Na wat research (een onderwerp moet me wel raken, want zomaar iets voor het geld doen kan ik niet), ben ik ermee begonnen. Privé zat ik die tijd in een moeilijke situatie, een transition, dit project bracht mij focus en reflectie. Dat doe je wanneer je in een crisis zit, weerspiegelen. Vandaar de poëtische titels van die werken”.


Met het oog op de gebruikte technieken en ervaring, is een ander perspectief hoe Fergus naar deze expo kijkt. Beginnend werk tegenover beelden gemaakt met vele jaren ervaring. “In het begin was ik vooral gefocust op techniek, alles is de eerste keer en je wilt het juiste doen wat je soms begrenst. In the end, the more you shoot, the more relaxed you get. Als fotograaf moet je in staat zijn om met verschillende mensen te kunnen werken, in verschillende en soms lastige omgevingen en er tegen kunnen om ‘om the move’ te zijn. Geloof het of niet, maar het vak heeft overeenkomsten met het leger: discipline en planning zijn essentieel (en goede assistent, voegt hij er lachend aan toe)”.


Van de ene anecdote in de andere vertelt Fergus ontspannen waarom portretten hem blijven fascineren. “Als fotograaf is het mijn taak aan te voelen hoe degene voor de camera te benaderen, zodat er een goede samenwerking ontstaat met als eindresultaat de foto. Deze toenadering is iedere keer weer anders.” Dat dit een uniek talent is, bewijst zijn indrukwekkende loopbaan. “Het onderwerp is mijn inspiratie en uiteindelijk is het ook het onderwerp die de foto ‘maakt’”.


Momenteel zijn er maar liefst vier projecten in het vooruitzicht; “als eerste een project waarin eeneiige tweelingen centraal staan. “Een spontaan ontstaan idee waarvoor ik naar een jaarlijks ‘Twinfestival’ ben afgereisd. Voor mij op dat moment een candyshop; overal tweelingen identiek aan elkaar, tot aan de kleding aan toe!”


“Een ander project, en grote uitdaging, is het vastleggen van renpaarden vanuit een atletische invalshoek. De focus ligt op de benen en de spieren van het paard wanneer ze in actie zijn. Waar dus de uitdaging ligt: de korte periode waarin deze dieren beschikbaar zijn en door alle voorzorgsmaatregelen die bij deze sport komen kijken”.

“Verder staat er nog een samenwerking in de planning met een Japanse fotograaf, iets met tongen en lippen in huislijke sferen, maar hoe ik dat ga aanpakken weet ik nog niet. En eigenlijk wil ik nog schelpen gaan vastleggen, weer iets met de schoonheid van de natuur”.
Na dit ontspannen gesprek en verzekerd van toekomstig werk om te bewonderen, kan Dance.nl gaan genieten van het werk dat aan de muren van de Eduard Planting Gallery hangt. Een aanrader om zelf te gaan genieten van kleurrijke butterflies in de ruimste zin van het woord.

Deze expo loopt nog t/m 6 november, in je agenda zetten dus!

Voor meer info over de gallery: EduardPlanting.com

Om meer werk van Fergus Greer te zien: FergusGreer.com

Txt Luciënne Suykerbuyk
Imgs Fergus Greer, met dank aan Monsieur PR

0 reacties: