woensdag 14 juli 2010

Interview programma directeur AIFW: Merle Deterink

Programma directeur van Amsterdam International Fashion Week Merle Deterink bezocht de opening van de pop-up store SPR Specials en had tijd voor een paar vragen van Dance.

Merle, als eerste bedankt voor je tijd tijdens je drukke programma.
Sinds wanneer ben jij betrokken bij de AIFW en wat is je motivatie?
Sinds 2004 bestaat AIFW en eind 2004 voor de tweede editie ben ik erbij gekomen, met als doel om de Amsterdamse modescene op de kaart te zetten. Voorheen was er geen plaats voor ontwerpers behalve de Modefabriek waar je als commercieel label terecht kan. Mode moet ook op een andere manier gepresenteerd kunnen worden; om een eigen wereld te creëren d.m.v. een show. Dit is de basis om een Nederlands ontwerper een platform te geven.
Expressie kan alles zijn: mode, fotografie, architectuur en dit heeft tot samenwerkingen geleid met o.a. Viktor & Rolf, de Nieuwe Kerk, Tropenmuseum en Foam.
Na deze samenwerkingen begon in 2006 het Fashion Week Downtown programma waarbij mode ook toegankelijk is voor het publiek en in sommige gevallen zelfs meteen gekocht kan worden.

Wat is je toekomst?
De visie voor de toekomst van AIFW is celebrate, connect en grow.  
Celebrate het creatieve proces en de creativiteit; vanaf het begin op de academie tot aan de start van het ontwerp.
Connect om creatie en commercie met elkaar te verbinden. Om jonge ontwerpers op weg te helpen met de zakelijke kant  en bewustzijn te creëren in het ondernemerschap. Hiervoor is FashionWeek Lab om jonge starters kwaliteit te kunnen bieden.
Als laatste grow; het groeien als platform, bijdragen aan de ontwikkeling van talent en dialoog te starten tussen designers en degenen die hun ontwerpen koopt.
Het is een mooie ontwikkeling dat Nederlandse ontwerpers mode in Nederland willen showen. Nederlandse mode is identiteit.

We staan aan het begin van de AIFW 2010, waar kijk je het meeste naar uit?
De officiële catwalk .

Nogmaals dank je, Merle en ik wens je een fijne Fashion Week toe.

Kijk voor alle informatie over de Amsterdam International Fashion Week en het programma voor Downtown op:
En voor meer foto's van AIFW op: fotographer.nl

 txt: Lucienne Suykerbuyk
img: Sam Colak

0 reacties: