maandag 15 februari 2010

Te erg voor woorden!

Dit kan echt niet meer; tonijn in blik! Tot mijn ontsteltenis zag ik afgelopen weekend een programma over deze vissoort en dan met name de verwerking hiervan tot consumptieproduct.

Het is al erg genoeg dat de tonijn met uitsterven bedreigt wordt maar te weten hoe dit voedselwaar (eerlijk toegegeven; wat ook in mijn voorraadkast staat) gemaakt wordt….ai ai ai.

Dagelijks werken zo’n 800 Indonesische vrouwen 8 uur per dag aan het villen en kaalschrapen van deze vis. Dit in temperaturen tussen 30 en 35 graden Celsius, zonder frisse lucht (je kan de smell wel voorstellen), zonder te praten en met een werkdruk van 10 vissen per uur. Hiermee wordt ongeveer 0,45 cent per dag verdiend! Als je denkt dat de vrouwen deze waren, waarvoor ze hebben staan slaven mee naar huis mogen nemen of kunnen kopen, dan heb je het goed mis. Alles is namelijk bestemd voor de export, inderdaad voor jou en mijn consumptie.

Lieve mensen, probeer hier aan te denken als je de volgende keer een dergelijk blikje in je boodschappenwagentje legt....dat zal ik zeker doen want met smaak eet ik het niet meer.


0 reacties: